Bilim

Bilim Adamları Pastırma Gibi Kokan Yosun Üretti

17/07/2015

Bilim, her zaman farklı ve hiç akla gelmeyecek şeyleri başarmada oldukça iyidir. Haberimizde bahsedeceğimiz olay da bunun en büyük örneği.

Oregon State Üniversitesi‘nde görev yapan araştırmacıların oluşturduğu bir ekip, yaptıkları çalışmalar sonucunda protein bakımından oldukça zengin, Dulse adındaki bir kırmızı algi (yosun) oluşturmayı başardılar. İşin ilginç kısmı ise, Dulse’un kızartıldığı zaman tadının pastırma gibi olması. Üstelik yosunun protein seviyesi de, çoğu kişinin tercih ettiği proteinli sebzelerinkinden iki kat daha fazla.

635724855612407736-19675711411-589208e605-k

 

OSU (Oregon State University) yetkilileri tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama şu şekilde;

Dulse adını verdiğimiz bu yosunlar, Pasifik ve Atlantik okyanuslarının sahil şeritlerinde yetişmekteler. Şu an bu yosunlar, besin takviyesi ya da yemek pişirmede ek madde olarak kurutulmuş şekilde kilosu 90 dolardan satılmakta. Ancak Chris Langdon ve ekibinin OSU’nun Bilim Merkezi’nde yarattığı ve patentini aldığı Dulse, tamamen farklı ve yeni bir çeşit.

Bu saydam, marul görünümlü kırmızı şey, mineral, vitamin ve antioksidanlar bakımından oldukça zengin bir kaynak. Yeni çeşit Dulse’un kuru halde barındırdığı protein seviyesi %16. Projenin amacı, özellikle Asya bölgesinde bir nevi ‘süper yiyecek’ şeklinde kaliteli ve değerli mercan rezervleri yetiştirmek.”

Dulse, özellikle diyet uygulayan kişiler için vazgeçilmez bir besin olabilir. Hem vitamin, minaral ve protein bakımından zengin, hem de kaynak olarak oldukça yaygın bir alanda bulunmakta.

Bunları'da Beğenebilirsiniz



Yandex.Metrica